De Stadstuin Ronse

De Stadstuin

Ronse, genieten midden in de groene heuvels

Ronse, schitterend gelegen midden in de groene heuvels van de Vlaamse Ardennen en le Pays des Collines, heeft bijzonder veel te bieden aan haar bewoners en bezoekers. Het is een aangename stad  waar wonen, werken en ontspannen perfect samengaan.

Ronse is een boeiende stad met een rijke geschiedenis die verder leeft doorheen prachtige gebouwen en unieke tradities. Het is echter niet alleen een stad met een verleden maar ook  met een toekomst. De stad heeft binnen het kader van een langetermijnvisie al heel wat projecten gerealiseerd: de vernieuwing van het centrum, een nieuwe sporthal, het nieuw cultuurcentrum ‘de Ververij’. Ook nog vandaag staan tal van projecten in de steigers. De stadstuin, een uniek woonproject in Vlaanderen, is één van deze projecten. Maar Ronsenaars zullen binnenkort ook kunnen genieten van een nieuw zwembad, een heraangelegd historisch centrum en een modern en klantgerichte stadhuis.

Ronse is dus absoluut een stad om zich te vestigen om te genieten midden in de groene heuvels.

Wonen in Ronse

“Waarom we zo graag in Ronse wonen? Omdat we hier gevonden hebben wat we zochten: groen, ruimte en zuivere lucht, gecombineerd met alle faciliteiten van een stad. Dat ons huis ook nog betaalbaar was, is mooi meegenomen. We wonen dicht bij het centrum, maar als we willen, staan we in een paar minuten in het Muziekbos.”

Kathleen en Mark

Ronse, groene stad in een groene omgeving

...

Aan de ene kant de tot de verbeelding sprekende Vlaamse Ardennen. Aan de andere kant het minder gekende, maar daarom niet minder schilderachtige Pays des Collines. De ligging van Ronse is volstrekt uniek in Vlaanderen. Ook in de stad zelf krijgt de natuur meer aandacht en meer ruimte, want de parken in en rond het centrum worden tot stadstuinen heraangelegd. Het worden stemmige oases, groene accenten, die een link leggen met de omliggende natuur. Die natuur ligt trouwens slechts op enkele minuten fietsen van de Grote Markt.

Lees meer
Lees minder

Ronse, een bruisende stad met een sterk thuisgevoel

...

De vele ontmoetingsmogelijkheden versterken het gevoel van geborgenheid dat Ronse kenmerkt. Het stadsbestuur, het OCMW en andere diensten en organisaties zetten zich gezamenlijk in om alle vormen van dienstverlening zo bereikbaar mogelijk te maken. Hiervoor beschikken ze over een sterk team van gedreven medewerkers die je steeds met de glimlach verder helpen. Het nieuw globaal stadsproject waarbinnen de kwaliteit van de dienstverlening centraal staat , getuigt van de aandacht voor de burger.

Lees meer
Lees minder

Ronse, ruim én compact, een stad op mensenmaat

...

Je hoeft niet ver te zoeken om de vernieuwing te zien die Ronse momenteel meemaakt. De Grote Markt en de omliggende centrumstraten zijn volledig heraangelegd. Het zware verkeer hoeft niet meer dwars door de binnenstad en voetgangers krijgen meer plaats. De zone 30 is ingevoerd en de mogelijkheden van het openbaar vervoer worden verder uitgebreid. Leefbaarheid en bereikbaarheid gaan hand in hand in deze compacte stad die ruimte ademt. Geen wonder dat steeds meer jonge mensen die in Ronse werken, ervoor kiezen om hier met hun gezin te komen wonen.

Lees meer
Lees minder

Werken in Ronse

“De belangrijkste troef van Ronse voor ons bedrijf, is dat we hier nog bekwame en perfect tweetalige technici vinden die willen werken en wonen in eigen streek. We liggen op een vlot bereikbare industriezone, met uitbreidingsmogelijkheden en voldoende groen.  Onze klanten, leveranciers en personeel hebben geen last van files om hier te geraken.”

Sofie en An-Sylvie Steenhoudt, Stewal, industriezone Klein Frankijk

Ronse, bekroonde ondernemersstad

...

Aanpakken zit Ronsenaars in het bloed. En uiteraard verwelkomen we ondernemers die interesse hebben om zich hier te vestigen. Het stedelijk ondernemersloket beantwoordt alle vragen rond vergunningen, subsidies, ondersteuning en begeleiding.

Lees meer
Lees minder

Ronse maakt ruimte

...

Op de bestaande industriezone en ambachtelijke zones hebben zich reeds heel wat bedrijven gevestigd. Met het nieuw duurzaam bedrijventerrein Pont West creëert stad Ronse bijkomende ruimte waar nieuwe bedrijven zich kunnen vestigen. Door het aanbieden van geschikte ruimte en het inzetten op vorming en begeleiding wordt de groei van de lokale economie gestimuleerd. Via de databank van beschikbare terreinen en gebouwen kan elke ondernemer op zoek naar een geschikte locatie om zijn activiteit in Ronse te starten.

Met TIO³, het textielcentrum voor ondernemerschap, opleiding en ontmoeting ondersteunen we binnen onze stad ook creativiteit en onderzoek.

Lees meer
Lees minder

Ronse, ideaal gelegen

...

De mooie ligging van Ronse is niet alleen voor bewoners en toeristen een goeie zaak. Ook de economie van de stad vaart wel bij een aantrekkelijke ligging én een vlotte bereikbaarheid. Parkeerproblemen en fileleed blijven Ronse bespaard. Met de nakende ontsluiting van de stad door de N-60 zal Ronse in de toekomst zelfs nog beter bereikbaar zijn.

Lees meer
Lees minder

Delbar: broeihaard van nieuwe economische activiteiten

...

In de oude textielfabriek Delbar werd een ondernemingscentrum uitgebouwd die de ideale  uitvalsbasis is voor iedereen die wil ondernemen in Ronse. Je kan er kantoren of ateliers huren, enkele jaren warm lopen en, van zodra je sterk genoeg geworden bent, je eigen stek zoeken in de stad. In de komende jaren breiden wij deze site verder uit zodat wij meer startende ondernemers een kans kunnen geven. Delbar, dat vroeger deel uitmaakte van een bijzonder bedrijvig stadsgedeelte, wordt zo opnieuw een broeihaard van economische activiteiten.

Lees meer
Lees minder

Vrije tijd in Ronse

“De wielerwedstrijden in de omgeving hebben ons naar Ronse gelokt. We hebben hier veel rondgereden en zo zijn we verliefd geworden op de streek. Na enkele jaren is het plan gekomen om te blijven. We vonden Ronse binnen en buiten zo mooi, dat we het wilden delen met toeristen.”

Vero Rombaut, B&B Hoeve De Schapenkop

Ronse, een stad om fier op te zijn

...

De historische kern, met de Sint-Hermeskerk, de Crypte, het textiel- en folkloremuseum behoren tot het rijke patrimonium van de stad. Binnen het kader van het stadsvernieuwingsproject ‘De Vrijheid’ wordt dit gebied verder verfraaid en worden deze toeristische troeven versterkt.

Verder kan Ronse oprecht trots zijn op de Art Decowijk en de villa Carpentier, die Victor Horta hier kwam bouwen.

Lees meer
Lees minder

Weekendje Ronse

...

Ronse is een perfecte uitvalsbasis voor een weekendje batterijen opladen. De schilderachtige heuvels op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië vormen een uitgestrekt paradijs voor wandelaars, fietsers en mountainbikers. Het vernieuwd toeristisch informatiepunt aan de Hoge Mote wordt het verzamelpunt voor elke toerist die de streek wil komen verkennen.

Lees meer
Lees minder

Nieuwe topprestatie: de sporthal

...

De sport- en recreatiezone langs de Leuzesteenweg is hét sportieve Mekka van Ronse en omgeving. Het pronkstuk van dit complex is de gloednieuwe, moderne sporthal, met een grote zaal van ruim 2.000 vierkante meter, een gevechtssportzaal met twee tatami’s en een negen meter hoge klimmuur. In de komende jaren plaatsen wij op dezelfde site ook atletiekpisten en een nieuw ecologisch zwembad. Dit wordt de nieuwe oase van pret en ontspanning.

Lees meer
Lees minder

Ronse, wandel- en winkelstad

...

Sinds enkele jaren beschikt Ronse over een aantrekkelijk nieuw centrum. Het pronkstuk is de Grote Markt, waar het gezellig vertoeven is op een terrasje, terwijl je geniet van de open ruimte of van de geanimeerde drukte van de markt, elke woensdag en zaterdag. Twee keer markt per week, dat is uniek in België. Ook het plein rond het station, het oudste stationsgebouw van Europa, is een rustpunt met aangename terrasjes in een mooi kader.

Lees meer
Lees minder

De Ververij: het kloppend cultuurhart van Ronse

...

De Ververij is het nieuwe culturele centrum van Zuidoost-Vlaanderen en the place te be voor expo’s, cultuurmarkten, kinder- en muziektheater. De naam De Ververij kon niet beter gekozen zijn : een link met de vroegere bestemming van de plek, een textielververij, en een allusie op het palet van kleuren en klanken die in iedere hoek van het gebouw terug te vinden is. Na de bouw van schouwburg zullen hier immers ook tal van schitterende voorstellingen kunnen geven worden.

Lees meer
Lees minder

Ronse, rijk aan tradities

...

De Fiertelommegang houdt al sinds de middeleeuwen de folklore in ere en trekt elk jaar opnieuw duizenden enthousiaste deelnemers. Ronsenaars zijn traditionele feestvierders, een reputatie die ze te danken hebben aan het rijke verenigingsleven. Het eerste carnavalfeest van het land, de zaterdag na Driekoningen, wordt in Ronse gevierd: de Bommels. De zomerconcerten toveren het Bruulpark dan weer om in een sfeerrijk festivalpark, met elke keer klinkende namen op de affiche.

Lees meer
Lees minder