Bezoek vrijblijvend onze modelwoning

De Stadstuin Ronse

De Stadstuin

Op een glooiend terrein van 11ha in het centrum van Ronse

Op een glooiend terrein van 11ha in het centrum van Ronse groeit (100 m van de Grote Markt) een opmerkelijk stadvernieuwingsproject. Midden in het groene decor van de Vlaamse Ardennen worden moderne villa’s, woningen en appartementen gebouwd in een landschappelijke tuin. Wonen tussen de bottende bomen van het voorjaar en de herfstkleuren in het najaar. Met de winkels, restaurants, diensten, cultuurhuizen en musea op wandelafstand. Dit verleidelijke plan heeft een naam : DE STADSTUIN.

...

In Le plat pays van Jacques Brel springt de heuvelachtige streek in het zuiden van Oost-Vlaanderen uit de band. De Vlaamse Ardennen is één van de schilderachtigste streken van Vlaanderen. Kronkelende wegen leiden hier over taaie heuvels naar pittoreske dorpjes en cultuursteden. Ronse ligt verscholen tussen parallelle rijen getuigenheuvels. In het noorden krijgen ze poëtische namen als Kluisberg, Hotond, Kruisberg en Muziekberg, in het zuiden markeren ze de grens met Wallonië en Le pays des Collines. Of je nu van op de heuvels naar de stad kijkt, of van in het dal naar de heuvels, het uitzicht blijft uniek. 'De kerf', de levensader, verbindt de Grote Markt met het hart van De Stadstuin. Het wordt een wandel- en fietspad dat zuurstof van en naar het stadscentrum zal pompen. Centraal in De Stadstuin ligt een groen amfitheater, de ideale plek om even te zitten en een babbeltje te slaan. De Stadstuin Ronse is uniek en zal vele bezoekers aantrekken die geïnteresseerd zijn in de vernieuwende architectuur en parkinrichting. Dit project zal Ronse een nieuwe uitstraling geven omdat op deze plek radicaal anders wordt gedacht over de invulling van open gebieden.

Lees meer
Lees minder

Paul Robbrecht van het Gentse architectenbureau Robbrecht & Daem

Paul Robbrecht van het Gentse architectenbureau Robbrecht & Daem tekende het stedenbouwkundige plan voor De Stadstuin.

...

De jongste decennia was er van stadsparken aanleggen geen sprake meer. Ze stonden gelijk met onveiligheid maar niemand had oog voor de positieve invloeden.

De ligging op enkele tientallen meter van de Grote Markt maakt het woonpark heel bijzonder. De Stadstuin is letterlijk en figuurlijk een tussenstap tussen het stadscentrum en de groene heuvels er rond.

Het hellend karakter van het terrein is perspectivisch een geschenk uit de hemel. Daardoor krijgt het park, van beneden aan de Veemarkt, een soort theatrale meerwaarde. Van boven op de heuvel krijg je dan weer een beschouwend zicht op de stad. Het niveauverschil is ook een uitdaging. Minder mobiele mensen kunnen even vlot door het park evolueren.

Lees meer
Lees minder

Landschapsarchitect Martin Wirtz

Landschapsarchitect Martin Wirtz heeft een aangenaam landschapspark gemaakt, gebruiksvriendelijk voor iedereen. Met het glooiende terrein zijn prachtige dingen gedaan. De helling is volledig open gehouden, met hier en daar enkele sterke groepen bomen.

...

Linde, maar ook eik of Japanse kers. Die mogen bloeien en lekker ruiken. Tegen de nieuwe woningen komen lage beukhagen als overgang naar het park. Paul Robbrecht heeft voor het park drie 'hoofdrolspelers' getekend : de kerf met zijn opvallende nivellering, het groene amfitheater en de inplanting van de woonvolumes. De Kerf verbindt het centrum van de stad met het groen theater boven in het park. Dit is een krachtig element geworden, tegelijk een goede afscheiding biedend met de woningen. Het amfitheater bestaat uit een gazon dat in treden omhoog gaat.

Lees meer
Lees minder

Architecten Wielfaert

Wielfaert Architecten staat in voor de creatie van villa's, koppelvilla's, woningen en appartementen die perfect aangepast zijn aan het gezin dat er woont.

...

In hun verscheidenheid hebben de woningen weliswaar een aantal belangrijke kenmerken gemeenschappelijk. Elk huis of appartement draagt de hand van de meesters in zich en zijn stuk voor stuk mooi om naar te kijken. Hun strakke hedendaagse vormgeving met rechte, heldere lijnen, vormt de tegenpool voor de weelderigheid en de golvende curven van het natuurlijk decor.

Voor de constructie hebben de architecten gekozen voor hoogwaardige, onderhoudsarme materialen. Hun duurzaamheid en isolatiewaarde zullen later hun positief effect hebben op de energiefactuur.

Elke woning heeft een garage, carport of parkeerplaats. Verder werd er gedacht aan een maximale privacy. Elke alleenstaande villa of geschakelde woning wordt van elkaar gescheiden door een beukenhaag van ongeveer 1,8 meter hoog.

Lees meer
Lees minder